De Groener Doener Tag

Al van kleins af aan ben ik bewust met de natuur bezig geweest. Als klein meisje gingen we vaak op zondagen met mijn opa lopen, die ons alles wist te vertellen over de natuur rond ons heen. De bomen, de vogels, de beestjes, overal wist hij wel wat van af. Wist hij iets niet, dan ging hij bij thuiskomst meteen naar boven om een boek te zoeken waar het in stond. Ook op vakantie gingen we altijd wandelen in de natuur en werd ons zo ook respect voor je omgeving bijgebracht.

Nog steeds ben ik me heel bewust van onze omgeving en onze impact op de natuur. Toen we net gingen samenwonen wilde ik ook heel graag een groene energieleverancier, waar mijn vriend gelukkig ook voor open stond. Daarnaast proberen we zo goed mogelijk ons afval te scheiden, maar het leek me leuk om me eens verder te verdiepen in groen doen. En wat beter dan de Groener Doener Tag, bedacht door zeven groene bloggers?

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? – Sara van mevrouwmiauw.nl

Zoals ik hiervoor al even kort aankaartte, hebben we gekozen voor een groene energieleverancier. Daarnaast gaan we natuurlijk ook bewust om met de energie die we gebruiken: alleen de kamers waar we zijn worden verwarmd, de temperatuur staat niet op standje sauna, de verwarming gaat uit als we er niet zijn en omdat we koken op gas, proberen we ook daar zo bewust mogelijk mee om te gaan (geen te grote pannen, deksel erop, etc). We proberen ons afval zo goed mogelijk te scheiden en zo min mogelijk afval te produceren. Ik heb altijd een Keepleaf boterhamzakje mee en probeer in de supermarkt ook zo min mogelijk plastic zakjes te gebruiken. Daarnaast zijn vrijwel al mijn verzorgings- en make-up producten dierproefvrij.

Waar ik nog wel in kan verbeteren, is het kopen van fairfashion. Ik ben heel snel geneigd om even snel de H&M of de Primark binnen te lopen, ook omdat ik het gewoon leuk vind om vaker te wisselen, en ik nou eenmaal het geld niet heb om dat met hele dure merken te doen.

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen? – Sanne van omdatikdatwil.nl

Letterlijk en figuurlijk: planten! We houden heel erg van planten in huis en proberen, zonder er een jungle van te maken, zo veel mogelijk groen in huis te halen op alle plekken waar het kan. Echter zijn we wel heel bewust van of we de plant echt een goed plekje kunnen geven. Kopen om maar te kopen vind ik nutteloos en een verspilling van geld, helemaal als je het uiteindelijk niet kunt gebruiken. Dat geldt ook voor accessoires in huis: ik denk tegenwoordig wel twee keer na of ik iets echt nodig heb of dat het echt wat toevoegt, waar ik het vroeger (voor mijn slaapkamertje thuis) gewoon meenam en thuis wel keek.

Hoe verspil jij minder voedsel? – Natascha van plantaardiger.nl

Iedere week doen we één keer boodschappen, waar we een lijstje voor maken met een ‘menu’ voor iedere dag. Omdat ik twee dagen in de week ’s avonds werk, moet ik tussen de middag warm eten, waarvoor we ook extra porties incalculeren voor de dagen ervoor. We weten dus precies wat we nodig hebben, kopen niet meer dan dat en de extra porties die we maken zijn óf voor de volgende dag, óf gaan de vriezer in. Het is maar héél zelden dat we iets weg hoeven te gooien.

Wat zou jij groen doen met een miljoen? – Hermien van kouwekleren.nl

Investeren in een energiezuinig huis. Het liefst al bestaande bouw, om zo niet nog meer grond te beslaan met nieuwe huizen, en deze dan volledig optimaliseren met groene technologie en energiebesparende mogelijkheden: denk aan zonnepanelen, dubbele ramen, waterpomp, niks is dan te gek.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? –Sytse van hetgroenebroertje.nl

Eigenlijk nog maar bar weinig. Deze blogpost schrijven is er één, net zoals de post die ik schreef vorig jaar over het zoeken naar een groene energieleverancier. Ik uit naar familie, vrienden en kennissen altijd wel waarom ik de merken van de verzorgings- en make-up producten koop, dat zij wel weten dat het om dierproefvrije producten gaat, en niet zomaar kieskeurigheid.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? – Giulia van renmeisje.com

Dan denk ik toch om volledig vegetarisch of veganistisch te eten. Vegetarisch zou me op zich nog wel lukken denk ik, het is vaak zo’n gemakzucht om door een gerecht snel even gehakt door de pasta te gooien, maar veganistisch zou me wel echt veel moeite kosten. Ik ben zo gewend om kaas op brood te eten, melk in de koffie te doen en chocolade te eten. Eigenlijk als je er over nadenkt is het maar suf dat we die stap niet zetten, want overal zijn wel vervangers voor, maar dat zou me echt het moeilijkste lijken.

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? – Elcke van degroenezus.nl

Hetgeen waar ik voor mezelf nog het meest achter sta is het gebruiken van dierproefvrije producten. Vanaf tiener heb ik die beslissing al genomen en ik ben stiekem wel een beetje trots op mijn puberale zelf dat ik daar toen al mee bezig was. Het voordeel is ook nog eens dat veel huismerken vaak gewoon dierproefvrij zijn, en het dus helemaal niet duurder is dan merken die wel aan dierproeven doen of in China verkopen.

Kopfoto door bovengenoemde bloggers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.