Nationale Week Zonder Vlees – wij doen mee!

Zoals ik in het Groener Doener artikel laatst al schreef, is vegetarisch eten (voor ons) een van de moeilijkere dingen om ons echt aan over te geven. We eten iedere week al minimaal één dag zonder vlees of vis, maar veel verder dan dat wil het nog niet komen. Ik schafte al twee kookboeken aan om dit iets meer te stimuleren, en hoewel het wel een klein beetje helpt, pakken we nog maar al te snel even wat vlees voor op tafel. Toen mijn vriend een paar weken terug dit initiatief van Nationale Week Zonder Vlees tegenkwam, werden we meteen enthousiast en wilden we meedoen. Gisterenmorgen was ineens wel het besef ‘uh, ohja, dat begint dus morgen’. Het was maar goed dat de boodschappen nog niet gedaan waren. Nog een beetje motivatie nodig om ook mee te doen (als je boodschappen voor de week nog niet in huis zijn)?

Eigenlijk is het te bizar voor woorden hoeveel je kunt besparen door vlees links te laten liggen voor één week (eerlijkheid gebied mij wel even te zeggen dat ik niet alles heb gecheckt bij hun bronnen, maar ik ga er vanuit dat het allemaal klopt). We proberen al korter te douchen, niet onnodig veel auto te rijden (ja ik moet echt vaker gaan fietsen, ik weet het) en hier en daar al wat te minderen met onze vleesconsumptie, maar de feiten liegen er niet om. Geen vlees eten is veel meer besparend dan een keer een dag douchen over te slaan of de trein te pakken.

Uiteindelijk maak je zelf natuurlijk je eigen regels voor deze week. In principe is het de ‘bedoeling’ dat deze week volgens de organisatie geen vlees én geen vis gegeten wordt, maar geven ze in de FAQ wel aan dat je altijd zelf mag bepalen. Je kunt dus zelf bepalen wat voor jou haalbaar is, zonder het gevoel te krijgen dat je de regels overtreedt. Vind je het lastig om ’s avonds zonder vlees te koken voor je carnivore partner, maar heb je vaak vleesbeleg op je Hollandse bammetje? Dat laten liggen deze week is al een mooie start. Jij bepaalt hoe je het aanpakt. Zelf zitten wij er een beetje mee dat we hoogstwaarschijnlijk zaterdagavond met vrienden uit eten gaan, maar willen ons niet laten leiden door de vegetarische opties op het menu. Het kan zomaar zijn dat er iets enorm lekkers bijstaat en dat we allebei volledig vegetarisch de avond doorkomen, maar misschien ook wel niet. Daarom kiezen we er voor om de week met één dag extra nog te verlengen, zodat we dus ook op maandag 12 maart nog vegetarisch eten en zo toch zeven dagen hebben volbracht.

We zijn heel benieuwd wat deze week ons gaat brengen, wat onze maaltijden betreft. Tot en met donderdag is alles al uitgedacht, vrijdag moeten er nieuwe boodschappen worden gedaan. Aan het eind van de week (en een dag) praat ik jullie uiteraard weer bij hoe we het er vanaf hebben gebracht!

Comments

 1. Anne

  Ik vind dat ook wel moeilijk, goede veggie recepten vinden die door iedereen in huis gesmaakt worden. En mijn wederhelft fronst al eens als we meer dan 1 keer per week veggie eten.
  Maar traag maar zeker leren we bij. Ik kook op maandag en woensdag voor 2 dagen omdat ik de dag erna revalidatie heb die me zwaar valt. Woensdag maak ik veggie “gehakt parmentier”, ik vind dat dat er superlekker uitziet en ha, dat is dan voor 2 dagen hè 🙂
  (ik kan de link hier niet plakken maar het is de vegetarische groentenschotel van Jeroen Meus).
  Op vrijdag eten we zelfgemaakte pizza’s, en daarmee vind ik het ook heel gemakkelijk om het veggie te houden: ik maak tomatensaus zonder vlees, en zelf beleg ik met allerlei niet-vlees-toestanden: olijven, artisjokharten, gegrilde paprika, champignons, kaas… en als mijn huisgenoten vlees willen, dan kunnen ze dat op hun pizza doen. Maar ik eet alvast veggie, en dat is dan toch al dat!

  1. Post
   Author
   Saskia

   Precies! Wie het kleine niet eert… 😉 En uiteindelijk is het belangrijkste toch dat je je er zelf goed bij voelt? Als dat voor jullie op deze manier is, perfect! En die pizza’s klinken wel erg lekker, mmm…

 2. Manouk

  Kun je zaterdagavond geen restaurant voorstellen met allerlei lekkere vegetarische opties? Of hebben jullie al een plek gekozen? Ik raad aan vaker met Susan af te spreken, sinds ik dat weer regelmatig doe leer ik allemaal toffe nieuwe dingen, want zij eet vegan. Echt zo lekker ook! En dan zien we elkaar allemaal weer eens.. 😉

  1. Post
   Author
   Saskia

   Daar was ik inderdaad naar op zoek, maar heel toevallig wordt het etentje verplaatst en kunnen we alsnog zelf thuis vega koken! 😀 En dat moeten we inderdaad zeker eens doen, been a long time!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.