Een week zonder vlees: dit hebben we gegeten

Vorige week vertelde ik je dat we mee gingen doen aan de Nationale Week Zonder Vlees en inmiddels zit het er al weer op. Het ging zo snel voorbij, en eigenlijk viel het uiteindelijk echt allemaal zo mee. Op Instagram Stories deelde ik iedere dag al wat we hadden gegeten (mijn Instagram account mag dan wel op privé staan, maar je mag me altijd toevoegen! Dan heb ik gewoon een idee wie mijn profiel allemaal kan bekijken), maar hier ga ik er nog iets uitgebreider op in. Het zijn voornamelijk de avondgerechten, omdat mijn ontbijt en lunch eigenlijk altijd al vegetarisch zijn (’s ochtends muesli met yoghurt en ’s middags boterhammen of crackers met chocopasta/pindakaas/houmous), maar hier en daar staat er wel een keertje wat tussen als het een keer iets meer bijzonders was. Kijk je mee?

Maandag begonnen we veilig met een recept dat we al vaker gegeten hadden: de curry van Dagje geen Vlees van Maggi. In de curry zitten genoeg ingrediënten dat je niet eens merkt dat er geen vlees in zit: rijst (volgens het pakje moet er basmati rijst in, maar wij gebruiken altijd zilvervlies), linzen, bloemkool, wortel en ui, lente-uitjes en kokosmelk, geserveerd met naanbrood. Dit is zo ontzettend makkelijk te maken, dat we volgende keer gaan proberen om de kruidenmix zelf te maken, in plaats van een kant en klaar pakje te kopen.

Op dinsdag eet ik altijd tussen de middag warm, omdat ik tot ’s avonds moet werken. Ik vind het niet heel prettig om een bakje mee te nemen en snel snel in mijn pauze te moeten eten, dus eet ik thuis al een warme maaltijd voor ik naar mijn werk ga. Daarom koken we ook altijd extra porties die we invriezen of ik de volgende dag kan gebruiken. Heel toevallig hadden we nog een bakje vega in de vriezer staan, want ik vind het altijd wat leuker om iets anders te eten dan twee dagen achter elkaar hetzelfde. Op dinsdag at ik dus een andere vegacurry, deze keer met pastinaak en zoete aardappel, met extra cashewnoten en lente-uitjes en naanbrood.

’s Woensdags ging ik met mijn zusje (en uiteindelijk ook haar vriend) even naar het tuincentrum, en ze hebben tegenwoordig zulke leuke cafeetjes in sommige winkels. We hadden al afgesproken om sowieso wat te gaan drinken als ‘pauze’, maar pakten er uiteindelijk ook iets bij. Ik had niet super veel honger, maar keek toch stiekem ook even bij de normale lunch gerechten voor vega opties. Uiteindelijk bleek (wat ik zo kon zien) er alleen broodjes oude kaas te zijn, en laat ik daar nou net niet zo’n grote fan van zijn. Een brownie bleek uiteindelijk ook méér dan voldoende met een lekkere koffie er bij.

Woensdagavond aten we Mexicaanse bonensoep met zoete aardappel en nacho’s. Ik had het recept netjes gevolgd maar HALLELUJAH wat was die soep heet. Er stond al wel bij dat er een schepje crème fraîche door heen moest, maar we hebben dat maar aangepast naar meerdere schepjes. De smaak was verder wel erg lekker, maar voor een volgende keer gooi ik er echt véél minder chilipoeder doorheen. Beter later toevoegen dan maar 😉

Op donderdag zou ik wat eerder beginnen dan normaal, waardoor ik niet tussen de middag warm zou kunnen eten. Daarom koos ik ervoor om mijn crackers maar iets feestelijker te beleggen dan normaal, om ook iets meer vulling in mijn maag te hebben dan gewoon maar een cracker met chocopasta. De houmous versierde ik met komkommer, ik kookte een eitje en ging voor een plak kaas. Voor ’s avonds maakte ik thuis al een maaltijdsalade: ik had met de lunch al een extra eitje gekookt, had daarnaast ook nog een portie volkoren macaroni gemaakt, en de rest gesneden en door elkaar gemengd. Het zag er allemaal wat droog uit, dus van yoghurt met wat oregano maakte ik een dressing voor erbij. Het leek véél te veel te zijn, maar uiteindelijk ging toch alles op. Win!

Vrijdags moesten er nieuwe boodschappen gehaald worden en dus ook nieuwe recepten worden bedacht voor de rest van het weekend. Dit recept stond in het magazine van de Nationale Week Zonder Vlees, maar hebben we zelf iets aangepast door er ook nog een paprika doorheen te doen. Aangezien dat mijn vriend niet zo van ‘koude’ kaas is, en gesmolten meestal wel, besloot ik ook om de mozzarella er al doorheen te doen in de pan, in plaats van op het bord. Slecht plan. Alle kaas hing aan elkaar en moesten we letterlijk uit elkaar trekken. Ook ziet het op de foto er heel feestelijk uit, maar ik had te veel rucola op mijn bord gegooid. Uiteindelijk was het zeker voor herhaling vatbaar, alleen met hier en daar wel een kleine aanpassing.

Zaterdag ging ons etentje uiteindelijk toch niet door en kozen we voor simpel en snel: groente, vlees en aardappelen, maar dan dus een vega-variant. De Oosterse sojaschnitzel van de Lidl, aardappelschijfjes en broccoli. De sojaschnitzel beviel wel prima, we vonden hem allebei wel wat aan de taaiere kant, maar dat heb je soms met gewoon vlees ook. Al met al goed gegeten.

En toen kwam de zondag. We waren super trots dat we de hele week redelijk afwisselend hadden gekookt, lekker hadden gegeten en ook wel wat dingen hadden uitgeprobeerd. Zo ook op zondag: we hadden vegagehakt gehaald om door een pasta te proberen. Een keer eerder hebben we al eens vega kipstukjes door de nasi geprobeerd, maar die vonden we persoonlijk niet zo geslaagd. Het gehakt wilden we toch ook wel een keer een kans geven, en het leek een goed idee om dat door een pasta te doen. So far, so good. Maar ik had ook bedacht om een keer aubergine door een pasta te proberen… Lang verhaal kort: we hebben nog serieus op het punt gestaan om naar de friettent te gaan. Uiteindelijk door de saus toe te voegen en het nog even langer te laten pruttelen, werd het al beter om te eten, maar man man man, dat was echt niet ons ding. We hadden nog een portie over om in te vriezen, maar we wisten nu al dat dit bakje dan een heel lang leven in de vriezer zou gaan leven, omdat we geen van tweeën het nog een keer wilden hebben. Tegen ons ‘geen eten verspillen!’ gevoel in, hebben we het toen maar in de prullenbak gekiept.

Dat was een week zonder vlees voor ons! Ik zette op Instagram nog een recap van de dingen die we hebben geleerd in de afgelopen week, maar het meeste heb ik hierboven al wel besproken. We zijn zeker van plan om vaker vegetarisch te gaan eten, maar helemaal vegetarisch ligt voor ons nog niet in de nabije toekomst. Wie weet ooit op een dag, maar minderen gaan we zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.