GRLPWR: het is internationale vrouwendag!

Vandaag, donderdag 8 maart 2018, is het wederom internationale vrouwendag. Een dag in het teken van alle vrouwen over de hele wereld. Ik weet nog goed dat ik een paar jaar geleden daar bovenstaande foto over plaatste op Facebook, waar vervolgens een mannelijke studiegenoot op reageerde ‘Dus dan zijn de andere 364 dagen per jaar mannendag? Daar kan ik wel mee leven!’. Juist om dat soort opmerkingen realiseer ik me maar weer keer op keer waarom zo’n dag belangrijk is, en waarom het goed is om er even bij stil te staan. Want ook al hebben wij het hier in het westen behoorlijk goed, er valt ook bij ons nog veel te verbeteren. Om nog niet eens te spreken over andere plekken op de wereld waar het minder gesteld is met de plaats van de vrouw. Ik kan er een boekwerk aan wijden hoe ik daar allemaal over denk, maar vandaag wil ik het een positieve draai geven. Er zijn genoeg inspirerende vrouwen op te noemen die heel wat hebben betekend voor de positie van de vrouw – denk aan vrouwen als Malala Yousafzai, Michelle Obama en Hillary Clinton tot aan Maya Angelou, Marie Curie en Amelia Earhart – maar ook ons kleine kikkerlandje heeft vandaag de dag genoeg vrouwen die ‘hun mannetje staan’ (rare uitdrukking eigenlijk ook). Een fijn lijstje met fijne vrouwen, kijk je mee?

Sanny Verhoeven

Sanny is actrice, presentatrice, en bekend van haar blog (en vlogs) via Sanny zoekt Geluk. Wat me vooral heel erg aanspreekt bij Sanny is dat ze naar mijn idee altijd heel reëel is. Ze wil niet uitstralen dat ze het perfecte leven heeft en alles dik voor elkaar heeft (terwijl, hallo, ze heeft écht al wel heel wat bereikt!), en dat er altijd ruimte blijft voor verbetering. Ook als iemand al zoveel heeft bereikt. Ze geeft met haar Selfhelp Sanny videos ook tips voor een gelukkiger leven, variërend van redenen waarom je gelukkig mag zijn met jezelf tot tips over keuzes en beslissingen nemen. Ik vind haar manier van informatie overbrengen heel prettig en ze motiveert me daardoor ook om meer bij mezelf stil te staan.

 

Laura Brijde

Laura ‘ken’ ik eigenlijk nog niet zo heel erg lang, maar hier en daar keek ik wel eens videos van haar. Sinds ze een paar weken terug de stijl van haar videos heeft omgegooid en helemaal gaat voor wat ze echt zelf wil maken (in tegenstelling tot proberen te voldoen aan verwachtingen van andere mensen), heeft ze een hele fijne indruk op me achter gelaten. Haar videos zijn goed ge-edit, hebben een fijne boodschap en zitten gewoon in z’n algemeen goed in elkaar. Ook is ze super sportief en probeert ze met alles wat ze doet, je te motiveren om meer te bewegen. Dat is bij mij nog niet he-le-maal gelukt, maar de boodschap is wel inspirerend.

 

Vera Camilla

Vera mag dan bekend staan als ‘beautyblogger’, ze is veel meer dan dat. Hetgeen waar ze mij mee inspireerde, is haar serie Lichaamstaal. Ze maakt lichamelijke zaken bespreekbaar en open, laat merken dat iedereen flaws en onzekerheden heeft en dat dit niet meer dan normaal is. Hoe ze dan zwaarder mag zijn dan een paar jaar terug, maar dat ze ook veel gelukkiger is en dat dat helemaal niet met elkaar te maken heeft. Haar boodschap is heel motiverend om jezelf meer te leren accepteren, en hoewel ik ongeveer dezelfde leeftijd heb als Vera, is deze boodschap vooral ook erg belangrijk voor de jongere kijkers.

 

Sophie van Naoki

Naoki is dé website die ik in de gaten houd als het gaat om dierproefvrije producten. De lijst is altijd up-to-date, is overzichtelijk en geeft duidelijk aan welke merken volledig dierproefvrij zijn en welke je beter niet kunt aanschaffen. Ook zijn er reviews te vinden op de website van Sophie van deze dierproefvrije en soms ook vegan producten. Wat ik zo knap vind aan Sophie, is dat ondanks dat ze heel veel bedrijven tegen zich krijgt, ze stug door blijft gaan. Naoki is, volgens mij, de meest gebruikte website om te checken of een merk op dieren test, en hiermee maakt ze natuurlijk wel een behoorlijk statement. Ze staat volledig achter haar visie (en terecht!) en doet er alles aan om haar lezers goed op de hoogte te houden wat betreft de informatie rondom dierproeven. Wat betreft de dierproeven sta ik volledig aan haar kant, maar alle tijd en energie die ze er in moet steken om alles bij te houden, vind ik daarnaast ook heel inspirerend.

Nu ik het rijtje zo zie, valt het me pas op dat het allemaal ‘digitale’ vrouwen zijn: vrouwen die hun publiek met name digitaal inspireren. Ergens ook wel logisch misschien, met alle social media kanalen van tegenwoordig. Zijn er andere vrouwen uit Nederland die jou inspireren?

Kopfoto gemaakt door Tyler Feder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.