Wandelen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Het is een hele mond vol, maar de Oisterwijkse Bossen en Vennen is een van mijn favoriete natuurgebieden in de buurt (Midden-Brabant, that is). Het is heel afwisselend met, de naam zegt het eigenlijk al, stukken bos en hele mooie vennen, groot en klein. Er lopen verschillende wandelroutes door het gebied heen, met verschillende afstanden en verschillende ‘uitvoeringen’: denk aan gewone wandelroutes, aparte routes die beter begaanbaar zijn voor rolstoelen, fietsroutes en wandelroutes gericht op kinderen. Wij liepen op zondagochtend de – voor ons – derde route in dit gebied: het Aderven. Nadat we op zaterdagmiddag al die kant op waren geweest, maar niet verder zijn gekomen dan gezellig lunchen in verband met het weer (want je zou er maar aan hebben gedacht om de weervoorspelling te checken… niet dus), konden we niet wachten op zondagochtend in de zon weer die kant op te gaan. Kijk je mee?Het mooie aan de wandelingen in Oisterwijk vind ik dat ze zo afwisselend zijn. Het ene moment loop je langs een prachtig mooi ven, het andere loop je weer volledig tussen de bossen. Er liggen allemaal leuke horeca plekjes aan de rand van de wandelingen, zoals het kleine boscafé dat we per ongeluk tegenkwamen. De dag van te voren hadden we al ergens anders geluncht, en zo zijn we nog drie andere plekken tegengekomen. Genoeg keuze om iets naar je zin te vinden.
Wat wij deze keer ook voor het eerst ontdekten: de app van Natuurmonumenten! Via de website staat er heel leuk uitgelegd wat je zoal tegenkomt en meestal lees ik dit ook van te voren, maar ben ik het al lang weer vergeten als ik de wandeling aan het lopen ben. Mijn vriend had dit keer de app gedownload zodat we wisten waar we moesten starten, maar kreeg ook een melding – eerlijk is eerlijk: niet altijd op tijd 😉 – als er een nieuw stukje informatie was. Zo was bijvoorbeeld bij de ingegraveerde boom op de foto het verhaal van een oorlogsdrama wat zich heeft plaatsgevonden in de Tweede Wereldoorlog uitgelegd, en bij een andere plek werd je gewezen op het feit dat er zoveel spechten zitten. Even stilstaan en je hoort er inderdaad een hoop tegen een stam aantikken.

Ga jij ook graag wandelen en de natuur in, of vind je daar juist niks aan? Laat het me weten in een reactie!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.