Het onbekende Londen: 5 plekken die je wellicht nog niet kent

Londen is en blijft een geweldige stad in mijn beleving. In mijn tienerjaren ben ik er voor het eerst geweest met mijn moeder en zusje en sindsdien ben ik er ontelbare keren geweest. Niets is natuurlijk ontelbaar, maar het is al echt héél vaak. In mijn examenjaar mocht ik van mijn moeder een citytrip uitzoeken met zijn tweetjes: het werd Londen. Waar veel tieners na hun examens naar Spanje gaan: nope, wij gingen naar Londen met vrienden. Ik ging samen met mijn zusje op vakantie, je raadt het al: Londen. Zo waren er nog meerdere tripjes tussendoor die allemaal naar Londen gingen. Je zou denken, op den duur ben je er wel uitgekeken als je er zo vaak bent geweest. Als je zelf in Londen bent geweest, weet je dat het tegendeel waar is.

Zoals je in de laatste Sokken op zondag kon lezen, zijn wij in Juli weer naar Londen geweest en deel ik vandaag mijn onbekendere plekjes met je. Iedereen kent natuurlijk de Big Ben, de London Eye en Buckingham Palace, maar wat zijn nou plekjes waar je niet meteen aan denkt? Ook deze vakantie heb ik weer nieuwe plekjes bezocht waar ik nog nooit eerder was geweest. Kijk je mee?

Sky Garden


De Sky Garden is – de naam zegt het eigenlijk al – een tuin bovenop een kantoorgebouw in hartje Londen. Vanaf 155 meter hoogte kun je uitkijken over Londen, de tuin biedt uitzicht in alle richtingen. Er zijn verschillende eetgelegenheden: zo is er een bar, een restaurant, maar ook gewoon een café waar je koffie met wat lekkers kan halen. Langs de trappen omhoog zijn tuinen met veel verschillende soorten planten, struiken en bloemen te zien, die mooi afsteken bij de stedelijke gebouwen in het uitzicht. Wil je Londen van boven zien, dan raad ik je zeker de Sky Garden aan. Erg bekend is op dit moment het uitzicht van de Shard, waar je vanaf 244 meter hoogte over Londen kunt uitkijken. De Sky Garden mag dan maar 155 meter zijn, maar in vergelijking met de prijzen (voor de Shard betaal je tussen de 25 en 30 pond per volwassene – de Sky Garden is gratis), vonden wij dat wel de beste optie. Eerlijk is eerlijk: ik ben zelf nooit in de Shard geweest, dus ik kan ze natuurlijk niet 100% vergelijken. Belangrijk om te weten is dat je je bezoek wel van te voren moet plannen. Om de bezoekersaantallen te beperken, moet je dus al van te voren een ticket op dag en tijd boeken. Geheel gratis, maar ‘kost’ dus wel even wat voorwerk.

Waar: 20 Fenchurch St, London EC3M 8AF
Underground: Monument (Circle en District)
Toegang: gratis, wel van te voren boeken

 


Uitzicht vanaf de Sky Garden:

St. Dunstan-in-the-East


Dit voormalige kerkje is een klein pareltje midden in Londen. Een paar jaar terug kwam ik het al tegen op Pinterest, maar ben er in al die tijd nog niet in geslaagd om er naar toe te gaan. Simpelweg omdat we niet in de buurt waren of er niet aan hadden gedacht. Toen we boven bij de Sky Garden stonden, bedacht ik me ineens dat het daar ergens in de buurt moest liggen. Van bovenaf hebben we toen goed gekeken en vonden we uiteindelijk de toren. We wisten dus welke kant we op moesten en zouden na het bezoek aan de Sky Garden zelf op zoek gaan.
Eigenlijk is St. Dunstan-in-the-East geen kerk meer. In 1100 werd de kerk gebouwd, maar in de grote brand van Londen in 1666 werd de kerk grotendeels verwoest. In plaats van volledig te herbouwen, is toen gekozen om hem zo ver mogelijk op te lappen waar het kon. Maar tijdens de Blitz in 1941 was het geluk wederom niet voor de kerk weggelegd en werd weer grotendeels verwoest, dit maal door een bom. De toren en enkele muren zijn blijven staan, maar de rest was volledig gelijkgemaakt met de grond. Er werd toen besloten om de kerk niet opnieuw op te bouwen en te laten zoals het is. In 1967 besloot de gemeente om van de ruïnes een publieke tuin te maken, welke in 1971 werd geopend.

Die tuin is nog steeds toegankelijk voor het publiek en is werkelijk een rustpunt in het drukke centrum van Londen. Ongeveer halverwege tussen London Bridge en de Tower Bridge ligt het aan de noordzijde van de Thames, waar het omgeven wordt door veel verschillende kantoorpanden. Wij waren rond het middaguur bij St. Dunstan-in-the-East en wat ik al een klein beetje had verwacht, waren de vele mensen in pak die hier hun lunchpauze hielden. Het is een prachtige, rustige plek waar je echt even tot rust kan komen. Er staan verschillende bankjes, er zijn mooie, kleine grasveldjes en je bent omgeven door veel groen. Stel je niet meteen een Hyde Park voor, want het blijft natuurlijk een tuin gebouwd op het terrein van een kerk, maar juist die kleine stukjes groen maken des te meer indruk.

Waar: Dunstan’s Hill, London EC3R 5DD
Underground: Monument of Tower Hill (beiden Circle en District)
Toegang: gratis

 

House of Minalima


Ben je Harry Potter fan? Dan is dit iets wat je waarschijnlijk wel wilt zien. House of MinaLima is de fysieke winkel en expositie van Miraphora Mina en Eduardo Lima, grafisch ontwerpers. Samen hebben zij het gehele grafische universum van Harry Potter (voor de films) bedacht en ontwikkeld. Denk hierbij aan de kaften voor de schoolboeken, de layout van de Daily Prophet, de posters in de achtergrond, ga zo maar door. Bij House of MinaLima vind je dus niet alleen een winkel om wat spulletjes te kopen, ook zijn alle originele  prints te zien op de verdiepingen daarboven. Per verdieping en per kamer hangen de verschillende ‘genres’ bij elkaar: alle schoolboeken vind je bijvoorbeeld samen in één ruimte, de ontwerpen voor Fantastic Beasts hangen samen op het zolderkamertje en de trappenhal is volledig behangen met posters. Ook is er de mogelijkheid om de meeste ontwerpen te kopen: je krijgt dan een gesigneerd nummer van de beperkte oplage.

Waar: 26 Greek St, Soho, London W1D 5DE, Verenigd Koninkrijk
Underground: Leicester Square (Northern en Piccadilly) of Tottenham Court Road (Northern en Central)
Toegang: gratis

One New Change winkelcentrum


Als je op zoek bent naar een leuk winkelcentrum, dan zit je hier sowieso goed. Ben je op zoek naar een prachtig uitzicht over de St. Paul’s? Dan zit je nog veel beter. Het gratis dakterras bovenop het One New Change winkelcentrum is adembenemend en ligt direct naast de St. Paul’s Cathedral. Met de lift kun je direct door naar de bovenste verdieping. Er zit ook een chique tent op dezelfde etage, maar het is niet verplicht om daar iets te nuttigen om gebruik te mogen maken van het dakterras. Er zijn zo nu en dan evenementen bij One New Change, zoals een buiten bioscoop of een paar weken geleden nog uitzendingen van Wimbledon te bezichtigen. Daarnaast heeft het winkelcentrum, behalve een ruime keuze aan winkels, ook nog een ruime keuze aan restaurantjes (helaas niet met dat mooie uitzicht 😉 ).

Waar: 1 New Change, London EC4M 9AF, Verenigd Koninkrijk
Underground: St. Paul’s (Central), Bank (Central, Northern en Waterloo & City) of Mansion House (Circle en District)
Toegang: gratis

Paternoster Chop House

Mijn vriend en ik zijn gek op het programma First Dates, waarbij een restaurant (Paternoster Chop House) dubbele dienst draait als matchmaker. Alle mensen die in het restaurant zitten, zijn op eerste date. Wij kennen eigenlijk alleen de Engelse versie, maar binnenkort komt ook de Nederlandse versie op TV. De Engelse (en oorspronkelijke) variant speelt zich af in Londen, waarbij de St. Paul prominent in beeld wordt gebracht. Omdat ik al vaker in Londen was geweest en toevallig ook op het plein waaraan het restaurant ligt, wist ik ongeveer waar we heen moesten. Want dat restaurant wilden we natuurlijk wel eens met eigen ogen bekijken! Het is makkelijk te vinden, maar is natuurlijk op een gemiddelde dag maar een ‘gewoon’ restaurant. Het wordt afgehuurd door het programma om er te filmen, en alleen op die dagen zijn er mensen op eerste date. Op het moment dat wij er waren, zat het terras vol met mensen in pak, maar het was toch erg leuk om het van buiten eens in het echt te zien.

Waar: Paternoster Square, London EC4M 7DX
Underground: St. Paul’s (Central)

 

Een uitgebreide foto-impressie van de rest van de vakantie komt nog online, maar ik wilde jullie deze tips niet onthouden. Zijn bovenstaande tips nieuw voor je, of kende je er al iets van? En zijn er plekjes die je opslaat voor wanneer je naar Londen gaat?

Comments

    1. Post
      Author
  1. Pingback: Londen in beeld – juli 2017 – Braids and Books

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.