25 at 25 – ik ben jarig!

Vandaag ben ik een kwart eeuw oud, woehoe! Jaren heb ik eigenlijk weinig aandacht besteed aan verjaardagen: ik vond het niets bijzonders, ik wilde niet in de spotlight staan en ik vond het al helemaal verschrikkelijk als mensen cadeaus voor me moesten kopen. Nog steeds ben ik niet heel dol op het idee dat iedereen ‘speciaal voor mij’ komt, maar besef ik me wel dat iedere reden om een feestje te vieren, er eentje is om aan te grijpen.

Ik ben er onlangs achtergekomen dat dat ook tot de kroonjaren behoort. In mijn vorige kroonjaar (de 20 dus, dat wist ik toen nog niet) wilde ik ook iets bijzonders doen, en heb toen een jaar lang iedere dag een foto gemaakt. Uiteindelijk heb ik al deze foto’s gebundeld in een fotoalbum waar ik heel af en toe nog eens door heen blader. Dit jaar wilde ik weer iets bijzonders doen, maar een herhaling van de foto’s leek me wat te veel van hetzelfde. Om het mezelf lekker makkelijk te maken (*kuch*), koos ik ervoor om 25 verschillende ‘items’ af te willen tikken voordat ik 26 word. Afwisselend wat grotere en kleine taakjes, sommige heel simpel en anderen kosten wat meer moeite, maar dat is juist wel leuk denk ik. Van taarten bakken en leren boren tot aan de Spaanse taal weer oppakken, er zit van alles tussen, lees je mee?

 1. Iedere dag één seconde filmen (en dit uiteindelijk samenvoegen tot één filmpje)
  Het idee om het komende jaar iedere dag één seconde te gaan filmen, kwam tot stand na dit filmpje van Zoe Sugg te hebben gezien. Het concept kende ik al wel, maar eigenlijk had ik de filmpjes nooit echt bekeken. Het eerste wat ik dacht na het filmpje van Zoe, was dat het ontzettend leuk is om zo op je jaar terug te kijken. Het tweede wat ik dacht was meteen ‘Ja maar bij haar ging dat natuurlijk heel makkelijk, ze vlogt en haar vriend vlogt zelfs dagelijks’, wat natuurlijk betekent dat je al ontzettend veel beeldmateriaal hebt. Ik ben toen wat verder gaan neuzen op Youtube en kwam dit filmpje van Elizabeth tegen, die niet vlogt, niet bekend is en gewoon een ‘normaal’ leven leidt. Op dat moment dacht ik, dat wil en kan ik ook doen.
 2. Zelf een keer pizza maken
  Vooruit: het deeg mag al uit de winkel komen, maar een keer helemaal zelf een pizza samenstellen en zelf bakken in de oven, dat heb ik nog niet vaak gedaan. Mooi excuus om weer eens een keer te proberen.
 3. Een herfstwandeling maken
  Dat spreekt eigenlijk wel voor zich toch? Genieten van alle kleuren van de herfst en er lekker even tussen uit, wat wil een mens nog meer?
 4. Een 10k+ wandeling maken
  Om maar even in het wandelkader te blijven: we kiezen altijd (ik denk onbewust) een kortere route uit. In principe zijn we allebei goed gezond en fit genoeg om een wandeling van 10 kilometer te kunnen lopen, dus ik vraag me eigenlijk af waarom we dat nooit doen.
 5. Meer sporten (minimaal 1x per week)
  Spreekt voor zich denk ik. De eerste stap is gezet, we hebben ons ingeschreven bij de sportschool en zijn inmiddels al twee keer gegaan binnen één week, hallelujah!
 6. Zelf leren boren
  In het appartement waar we nu zitten, mogen we eigenlijk niets ophangen met spijkers en mag er alleen met pluggen en schroeven gewerkt worden. En daarvoor moet je dus kunnen boren! Tot nu toe is bij alles wat opgehangen moest worden een van onze vaders langs geweest, of hebben we gebruik gemaakt van klevende spijkers (met van die plakstrips, vet handig maar in verhouding wel prijzig!). Het zou zo ontzettend handig zijn als ik zelf kon boren…
 7. Zelf brood bakken
  Vroeger had mijn moeder een broodbakmachine en ik vond eigen gemaakt brood zo ontzettend lekker ruiken (en smaken, ik vond vroeger die dikke zelfgesneden boterhammen nooit zo tof, nu echter wel!), dat ik het nu ook eens zelf wil proberen. Ik ga er nog geen broodbakmachine voor aanschaffen (ook in verband met ruimtegebrek in onze kastjes…) maar er zijn ook zat recepten online om het gewoon in de oven te doen.
 8. Een week lang veganistisch eten
  Hier en daar mijn stukje vlees laten laten liggen of geen vlees als broodbeleg lukt me al aardig, maar veganistisch eten heb ik me nog nooit aan gewaagd. Als het goed bevalt, doe ik misschien wel meerdere weken of een langere periode, maar in eerste instantie wil ik eens met een week beginnen.
 9. Naar een zelfpluktuin
  Dit is stiekem iets wat al heel lang op mijn verlanglijstje staat, maar ik nog nooit echt heb gedaan. Een tijdje terug waren we bij een evenement wat plaatsvond bij een pluktuin, en de sfeer die er hing was zo ontzettend fijn. Daardoor wist ik het zeker: ik wil ooit naar een zelfpluktuin.
 10. Voor een huisdier zorgen
  Stiekem hebben mijn vrienden hier vorige week al voor gezorgd. Wat begon met een geintje, werd uiteindelijk werkelijkheid: we zijn hamsterouders! Vorige week zaterdag vierden we onze housewarming en mijn verjaardag, en brachten onze vrienden een hamster (inclusief ‘kraampakket’ met een kooi, huisje en eten) mee. Binnenkort komt er nog een aparte post over Tosti online.
 11. Onze eerste kerst-inboedel bij elkaar zoeken
  Wel een beetje een ‘moetje’, aangezien we allebei vanuit thuis zijn gaan samenwonen. Zonder dit aan te schaffen, hebben we wel heel erg bar weinig om het huis mee te versieren. Ik kijk hier ontzettend naar uit, want we houden allebei enorm van de kerstsfeer.
 12. Mijn Spaans weer gaan bijhouden
  Tijdens de vakantie in Italië, merkte ik hoe vervelend het is om een taal niet te spreken. Nu kan ik natuurlijk niet iedere taal die er bestaat gaan bijhouden, maar met al een paar jaar Spaans op zak, lijkt het me heel leuk om dit weer te gaan bijspijkeren.
 13. Samen een Bossche Bol in Den Bosch eten
  Ik heb zelf dan al vaak zat een Bossche Bol in Den Bosch gegeten, maar samen met mijn vriend (uit Limburg) is het er nog nooit van gekomen. Stiekem staat dit nog wel op mijn verlanglijstje en wil ik nu dus gedaan hebben voordat ik 26 word.
 14. Mijn kledingkast van top tot teen uitzoeken
  Sokken, ondergoed, jassen en schoenen. Alles moet een keertje worden uitgezocht. Meestal doe ik hier en daar wel een keer wat weg als ik iets tegenkom in de kast wat ik nooit gebruik, maar echt goed uitzoeken heb ik nog niet gedaan. Het wordt weer eens tijd.
 15. Worteltaart maken
  Oh ik hou zo van worteltaart, maar ik heb het nog nooit gemaakt omdat het me veel te ingewikkeld lijkt. Time for a change!
 16. Een sjaal haken
  Ik ben al een paar jaar aan het haken aan een deken (die inmiddels wel af is!) en hoewel ik dat heel leuk vond, was het me een iets te groot project. Op den duur wil je gewoon iets anders, maar toch wil je het eerst afmaken. Nu dat dus af is, lijkt het me leuk om zelf een sjaal te maken. Ik ben dol op sjaals en kan er niet genoeg hebben, tijd om er een keertje een zelf te maken.
 17. Een nieuw café uitproberen in de buurt
  Ik ben nogal van het ‘been there, beviel goed, let’s go again’ en weinig van het uitproberen. Natuurlijk moet je wel als je op vakantie bent of in een stad waar je nog nooit bent geweest, maar wanneer het dichtbij en vertrouwd is, zal ik niet snel opzoek gaan naar een nieuw plekje om gezellig koffie te gaan drinken.
 18. Risotto maken
  Bij Masterchef is het geloof ik het meest gevaarlijke gerecht. Risotto schijnt vet lastig te zijn om te maken en ik heb het werkelijk nog nooit op. Ik ben zo benieuwd wat er nou precies zo lastig is (en ga er ook alvast vanuit dat mijn eerste poging niet meteen de beste zal zijn) en hoe het zal smaken, wil dit graag eens een keer uitproberen.
 19. Naar een museum
  Wie, wat, waar: maakt niet uit, een museum it is!
 20. Een week zonder Facebook
  Het neemt steeds meer je leven over en je zit vaak maar doelloos te scrollen om je tijd te verdoen. Herken jij jezelf hier ook in? Ik wel enorm. Het wordt tijd om daar eens wat aan te doen, en ik denk een weekje proberen zonder Facebook dat dat een mooi begin kan zijn.
 21. Zelf pumpkin spice latte leren maken
  Dé hit van de herfst bij de meeste mensen, maar ik geloof echt niet dat alleen Starbucks hem kan maken. Ik wil verschillende recepten uit gaan proberen om zo, voor mezelf, de best mogelijke pumpkin spice latte te gaan leren maken.
 22. Blog uitbreiden
  Op wat voor manier weet ik nog niet precies, maar ik wil graag gaan groeien met mijn blog. Niet direct in lezers of in aantal views, want daar hangt de kwaliteit van je blog niet van af, maar vooral in wat het voor mij kan doen.
 23. Kaneelbroodjes bakken
  Zó lekker, en al zó lang niet meer gemaakt, let’s fix that, shall we?
 24. Bekijk een film uit mijn geboortejaar
  Hoe ik dit precies ga doen, weet ik nog niet, want ik kan me zo voorstellen dat niet alle films uit 1992 uit zijn gebracht op DVD of op Netflix staan.
 25. Per doel dat behaald is, zet ik 10 euro opzij
  Als ik alles goed heb voltooid, zou ik volgend jaar op mijn spaarrekening minimaal 250 euro rijker moeten zijn door alleen al deze kleine dingen uit te voeren. Ik ben benieuwd!

Heb jij jezelf wel eens een doel gesteld voor je komende verjaardag? En is het je gelukt?

Kopafbeelding door Delaney Dawson via Unsplash

Comments

 1. Pingback: Tosti de Dwerghamster – Braids and Books

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.