Bleeding Love – #bloodnormal

 
(Bijna) iedere vrouw overkomt het. Bij de een op jongere leeftijd, bij de ander wat later, vrijwel altijd in de puberteit. Ik heb het natuurlijk over menstruatie. Ongesteldheid, de rode zee, je maandelijkse feestje: het is maar net hoe je het wil noemen. Want eigenlijk zouden we er meer over moeten praten. Of beter gezegd: meer over moeten kunnen praten. Het lijkt toch een beetje een geheim topic te zijn, die menstruatie. Na het zien van de video van Teske waar zij over dit onderwerp praat, betrapte ik mezelf erop dat ik het onderwerp ook liever uit de weg ga. Door het juist meer onder de aandacht te brengen, wordt het misschien wat makkelijker om er over te praten.

Op jonge leeftijd werd ik al ongesteld. Ik zat in groep 7, en kan me nog herinneren dat het op een vrijdag op school gebeurde. Geen idee wat me overkwam, propte ik maar wat wc-papier in mijn broekje en hoopte ik dat het wel weg zou gaan. Ik had nota bene wel mijn favoriete broek aan die mijn moeder zelf voor me had gemaakt, en ik wilde niet dat die vies zou worden. Na school ging ik nog skeeleren met een vriendinnetje, en bij thuiskomst zag ik dat ook het wc-papier weer bevuild was. Verdorie! Ik probeerde de onderbroek een beetje schoon te krijgen onder de kraan en gooide hem snel tussen de andere was, in de hoop dat mijn moeder niets zou merken. Op zaterdag bleek, na het doen van de was, dat het haar wel was opgevallen. Mijn ouders waren blijkbaar al voorbereid, want er was al een boek in huis gehaald over seksuele voorlichting, waar ongesteldheid ook in wordt uitgelegd. Mijn moeder gaf me het boek en stelde me gerust dat ik vragen kon stellen als ik bepaalde dingen niet snapte. Dat klinkt misschien wat afstandelijk, dat ik het maar uit een boek moest leren, maar de kleine boekenwurm die ik toen al was, was er erg blij mee. Ze liet me wel eerst zien hoe maandverband werkte, waar ik het in de badkamer kon vinden en hoe vaak ik het moest verwisselen.

Juist op school was het heel gek. Ik kan me niet meer precies herinneren hoe het bekend is geworden bij de juf, maar ik denk dat misschien mijn ouders het aangegeven hadden. Op een middag mocht ik even naar de tussenruimte komen (de extra ruimte aan het klaslokaal, waar je wat meer afgezonderd was van de klas), waar de juf mee naartoe ging en nog een klasgenootje zat. Zij was ook pas geleden ongesteld geworden, en de juf legde ons uit dat er altijd wat ‘meisjesspullen’ voor in de klas lagen en dat we gewoon konden vragen als we het nodig hadden. Ook met het groep 8 kamp werden alle meisjes apart genomen en werd er met de juf over gesproken, dat het zomaar kon gebeuren dat iemand het voor het eerst zou gebeuren en dat ze dan wisten wat ze konden doen.

 
Heel vervelend om er over te praten met vriendinnetjes heb ik het nooit gevonden. Ik vond het juist vervelend om het er steeds met mijn beste vriendin over te hebben, omdat zij juist op vrij late (puber)leeftijd nog steeds niet ongesteld was geworden. De angst dat ze het nooit zou worden en dat er iets mis zou zijn, deelde ik met haar. Ik vond het zo erg voor d’r, ik voelde me haast schuldig als ik weer ongesteld was. Gelukkig werd ze net voor haar 16e verjaardag toch ongesteld en ik kan je vertellen: de opluchting was groots. Zoals Teske in haar video ook al zei, zijn er genoeg vrouwen die niet maandelijks ongesteld worden en waar dit echt een probleem voor is. Ik heb zelf gelukkig wat dat betreft geen problemen, maar ik kan me goed stellen hoe frustrerend en verdrietig het is. Iedere maand als ik weer ongesteld ben, is het toch een geruststelling dat je lichaam nog werkt en dat alles goed functioneert.

Toch blijft het een beetje een privé dingetje. Het overkomt iedereen, maar niemand praat er echt over. Het maandverband op het toilet wil ik ook het liefste verstoppen, gewoon voor het geval dat er iemand langs komt. Dat niemand het ziet. Waarom eigenlijk? De mensen die langs komen, weten dat ik een gezonde jonge vrouw ben, dus gaan er vanuit dat ik iedere maand ongesteld word. En daar horen damesproducten bij. Nu viel de oranje verpakking van het maandverband ook wel heel erg op tegen de groene tegels van de toiletruimte, dus uiteindelijk kon ik ook mezelf wel overtuigen dat dat een grote reden was waarom ik er een bakje voor wilde. Maar hey, overstappen naar maandverband met een groene verpakking was eigenlijk ook wel leuk geweest.

Ongesteld zijn zou geen taboe moeten zijn. Het is eigenlijk een feestje, vieren dat je lichaam werkt en dat je vrouwelijke lichaam zich uit. En feestjes vier je met muziek. Dus wat leek me wel een leuk idee: The Period Playlist.

Foto’s door Annie Spratt en Fredrick Kearney Jr via Unsplash

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.